Det er feststemning i kirka denne søndags formiddagen. I ekte Einar Kvavik- stil ligger det ballonger spredt på plattformen. På første rad sitter en av redaktørene for avisen Dagen, Kari Fure, klar med en stor blomsterbukett. Ved hennes side sitter ordføreren Jan Kristensen pyntet med sitt flotte kjede. I en fullsatt og forventningsfull kirkesal er det tid for prisutdeling. En hederspris skal deles ut. Redaktøren får ordet


  • I Romerne 12,10 står det at vi skal kappes om å hedre hverandre. Gjennom Dagens hederspris ønsker vi i
    avisen Dagen å hedre en ildsjel på grasrota i Kristen-Norge. I år er det tredje gangen prisen blir delt ut.

 

Vi har invitert leserne våre til å foreslå kandidater. Forslagene som kom inn var mange og gode – for det er mange ute i forsamlingene, på bedehusene og i kirkene som gjør en stor innsats og som folk rundt dem ønsker å hedre.

Så plukket en jury ut fem stykker som folk kunne stemme på. I avstemningen var det særlig en kandidat som merket seg ut med mange stemmer. Når jeg står her i dag, er det fordi denne kandidaten kommer fra Lyngdal – og fra Misjonskirken Lyngdal.

Dagens hederspris går i år til en person som for ti år siden satte opp et julespill i Lyngdal. Siden har han fortsatt, hvert eneste år. Sammen med en entusiastisk gjeng på over hundre frivillige medhjelpere sørger denne personen for å bringe evangeliet til bygda. Nå samler dette spillet, «Veien til Betlehem» rundt 1500 tilskuere årlig en uke i desember.

I en tid der diskusjonen om skolebarn skal få lov til å gå på julegudstjeneste, er i ferd med å bli en årviss tradisjon, trasker folk i denne byen – unge og gamle, barnehagebarn, skoleunger og familier – av gårde – ikke over Betlehemsmarkene – men over jordene i Lyngdal fra post til post fram til Prestneset mens de får med seg det eldgamle budskapet om Gud som ble menneske og ble født i en fattig stall – for å åpne veien for oss mennesker tilbake til Gud.

De som kommer til julespillet i Lyngdal, får se prisvinneren selv i en av rollene i oppsetningen som holder høy kvalitet – og som gjør folk så begeistret at mange vil være med å bidra.(…)

Jeg kjenner ikke Lyngdal, men jeg vil tro at også dette julespillet virker samlende på folk – og at det bidrar til at de som bor her blir enda mer stolte av å komme fra nettopp Lyngdal.

 

Også vinneren av Dagens hederspris har holdt på i år etter år – til tross for at julespillet innebærer timevis med planlegging, styring og ordning og øving hvert eneste år. At folk forplikter seg og viser utholdenhet, er ingen selvfølge – men desto større grunn til å feire. Det var derfor så mange stemte nettopp på årets vinner. For dette er ikke en kandidat som et par stykker i redaksjonen i Dagen har plukket ut, men en vinner som fikk mer enn 50% av alle stemmene – av folk som setter pris på ham.

 

Dagens hederspris er på 25 000 kroner. Som dere sikkert allerede har gjettet for lenge siden, går den til Einar Foss Kvavik

 

En overrasket prisvinner

Einar Foss Kvavik reagerte med vantro da han hørte at han skulle få hederspris for sitt frivillighetsarbeid med julespillet «Veien til Betlehem». Det var jo så mange flotte mennesker som var nominerte.

  • At jeg skulle få denne prisen, gjør meg både ydmyk, stolt og glad. Med denne prisen har julespillet fått et nasjonalt fokus. Det har spillet godt av. Det må vel bety at vi i en ellers noe kald verden klarer å tenne et lys av varme. Folk vil ha dette. De vil gjerne gi 100 kroner for å fryse halvannen time – så noe må det jo varme dem. Det er viktig for meg å dele æren av denne prisen med de mange involverte.

 

Så nevnte Einar de mange grupper som er avgjørende for å kunne avvikle spillet.

  • Det hadde ikke blitt noe julespill om ikke teknikerne hadde stilt opp. Det hadde ikke blitt noe julespill om ikke skuespillerne hadde stilt opp. Det hadde ikke blitt noe julespill om ikke…. og slik fortsatte han til han til slutt nevnte sin egen kjære familie som også hadde stilt opp.

 

Festlig tale fra ordføreren

Ordførere Jan Kristensen kvitterte til Einar: Og uten Einar Foss Kvavik hadde det heller ikke
blitt noe Julespill. Ellers fortsatte ordføreren med denne talen til hedersgjesten:

Jeg vil gjerne starte med en hilsen til deg Einar, med din egen Nyttårshilsen – «Ønsker at alle må få et godt 2017».
«Må de gode dagene bli fylt av takknemlighet og må vi alle få hjelp til motbakkene våre. La oss leve for hverandre, være rause og oppmuntrende – klem mye.

November måned, kanskje den mørkeste og våteste måneden i hele året, og mange sliter med å komme seg gjennom. Einar, derimot kaller november for lille desember, og bare det sier noe om Einar sin måte å få det mørke til å skinne☀.

Du er unik for den du er…., er et av dine egne slagord

Hva er så Einar opptatt av? Helse (Ørnekniben/Sælør), familien, venner, god mat på bordet, flott natur, blomster, lys, ballonger og såpebobler😄.

Hva kjennetegner så Einar? Mange gode klemmer, gode ord om og til andre, raushet. Smil, om dagen ikke alltid skulle tilsi det – får Einar alltid frem et smil, og ikke minst omtanke for alle, familie og venner og de han til daglig
omgås.

Arne Bendiksen skrev sangen «Jeg vil ha en stor ballong, en som der er fin ballong. En med hatt og nese på, og den skal være blå…»

Og hadde ikke han gjort det så hadde trolig Einar komponert denne J

….2. Vers: Det finns gule og grønne og store og små, men mest av alt så ønsker jeg en blå. (Det er jo kanskje litt valgkamp i denneJ)

En annen melodi – Cowboyhelten, Tekst og melodi: Åsta Hjelm

Ref. «Einar, du er min (vår) aller beste venn….,» og noe mer treffende kan en vel ikke si om deg.

Einars hjerte har en viss likhet med min skjorte – det slutter på Large, og med mange x-er foran (xxxxxL).

  1. Mai i år, var jeg blant de heldige som fikk høre Einar i Lyngdal kulturhus. Einar sin fenomenale opptreden, gav oss alle publikummere mang en tankevekker.

Einars optimisme, hans hverdagslige væremåte og romslige gledesspreder, gjør at den mørkeste dag kan virke lys❤. Og ikke mindre oppløftende var det å få oppleve Einars sangtalent, med en flott fremføring av visen «Vår beste dag» av Erik Bye.
Så mange takk Einar, (og for å bruke ditt eget utsagn enda en gang) – du er unik for den du er…

Til lykke med en velfortjent pris for ditt initiativ og talentfulle person, som har klart å skape Betlehemsvandringen til noe av det vakreste vi kan oppleve i adventstiden i Lyngdal.

Det ble en flott overrekkelse – med konfetti i store mengder. Einar deler ut bamseklem til ordføreren og takker
hjertelig til Dagen som overrekker blomster og en sjekk på 25 000 kroner. Så vanket det kaffe og en
«skreddersydd» kake for anledningen. Hvilken oppmuntring dette var – både for Einar, men også for menigheten. Det gir kanskje nytt pågangsmot for å brette opp armene for nye julespill.

Gratulere så masse, Einar Foss Kvavik. En ting er sikkert, «Veien til Betlehem… den forsetter!»